Δροσοπηγη Φλωρινας

Δροσοπηγή Φλώρινας

Η Δροσοπηγή είναι ένα καταπράσινο ορεινό χωριό του Ν. Φλώρινας. Βρίσκεται πάνω στον παλιό επαρχιακό δρόμο που ενώνει τη Φλώρινα με την Καστοριά μέσω της ορεινής διάβασης Βιτσίου. Έχει περίπου 200 μόνιμους κατοίκους και 900 μ. υψόμετρο. Από το 1999 έως και το 2010 η Δροσοπηγή υπαγόταν στο Δήμο Περάσματος, τώρα πια όμως αυτός έχει ενσωματωθεί στο Δήμο Φλώρινας.

Φεύγουμε από τη Φλώρινα και παίρνουμε τον παλιό δρόμο για το Βίτσι, ένα βουνό της Δυτικής Μακεδονίας που λέγεται και Βέρνον και έχει υψόμετρο 2.128 μ. Περνάμε διαδοχικά τα χωριά Σκοπιά, Τροπαιούχος, Υδρούσα, Άνω Υδρούσα και φτάνουμε στη Δροσοπηγή, σε απόσταση 13 χλμ. από τη Φλώρινα.
Δροσοπηγή Φλώρινας πλατεία
Η παλιά Δροσοπηγή ήταν χτισμένη λίγο ψηλότερα και παλαιότερα έφερε το σλαβικό όνομα Μπέλκαμεν και το ελληνικό Μπελκαμένη ή Μπαλκαμένη. Ιδρύθηκε από κυνηγημένους Ηπειρώτες, που εκδιώχθηκαν από τον τόπο τους επί παντοκρατορίας του διαβόητου Αλή Πασά. Το 1944 καταστράφηκε ολοσχερώς από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ακολούθως ξαναχτίστηκε και στη συνέχεια εκκενώθηκε λόγω του εμφυλίου, με αποτέλεσμα να ερημώσει πλήρως. Με τη λήξη του αδελφοκτόνου πολέμου οι κάτοικοι της παλιάς Δροσοπηγής εγκαταστάθηκαν ακριβώς εκεί που βρίσκεται σήμερα το καινούργιο χωριό.
Η Δροσοπηγή είναι όνομα και πράμα! Το χωριό στεφανώνουν πυκνά δάση με οξιές, βελανιδιές, σκλήθρα, πλατάνια, αγριοκαρυές και κρανιές, ενώ από παντού ξεπηδούν γάργαρα πηγαία παγωμένα νερά. Μέσα στο χωριό κυλάει το δροσερό Δροσοπηγιώτικο ρέμα, στις όχθες του οποίου λειτουργούσε παλαιότερα ένας παραδοσιακός πέτρινος νερόμυλος. Το ποταμάκι αυτό κατευθύνεται βόρεια, περνάει τα σύνορα, μπαίνει μέσα στο γειτονικό κράτος της ΠΓΔΜ, χύνεται στον ποταμό Αξιό κι αυτός με τη σειρά του ξαναμπαίνει στην Ελλάδα και τελικά εκβάλλει στο Θερμαϊκό Κόλπο!
Εκτός αυτού να επισημάνουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν και αρκετές πέτρινες βρύσες, τόσο μέσα όσο και έξω από το χωριό, που προσφέρουν ακατάπαυστα στον ταξιδιώτη άφθονο πεντακάθαρο βουνίσιο νερό.
Δροσοπηγή Φλώρινας γεφύρι
Αξίζει να θαυμάσουμε το παλιό γεφύρι της Δροσοπηγής, που βρίσκεται στο δρόμο για το παλιό χωριό. Χτίστηκε το 1852 από ντόπιους μαστόρους. Από κάτω του κυλάει το Δροσοπηγιώτικο ρέμα. Διατηρείται σε άριστη κατάσταση και είναι σίγουρα ένα από τα πιο κομψά πέτρινα παραδοσιακά γεφύρια της Ελλάδας. Θα επισκεφθούμε επίσης και το καινούργιο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Δροσοπηγής (τηλ. 2385030351) όπου εκτίθενται παραδοσιακές φορεσιές, αγροτικά εργαλεία, έπιπλα αντίκες, εικονίσματα, παλιές φωτογραφίες και βιβλία σχετικά με την περιοχή.
Σκοπός του μουσείου είναι να διαφυλάξει τα παραδοσιακά αντικείμενα του τόπου και να αναδείξει τα στοιχεία εκείνα του λαϊκού μας πολιτισμού που κινδυνεύουν να χαθούν και να σβήσουν. Στην κατεύθυνση αυτή επίσης δραστηριοποιείται και ο Μορφωτικός Σύλλογος Δροσοπηγής, που εκδίδει τακτικά εφημεριδούλα, ημερολόγιο κλπ.
Πηγή http://www.enimerosi360.gr/
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s