Πως υπολογιζουμε το VO2 max στην ποδηλασια;

1395153_10152035350141670_609391582_n

Ανταγωνιστικοί ποδηλάτες, χρησιμοποιούν το VO2 max σαν ένα όριο που κρίνει την αερόβια ικανότητα τους και σαν σημαντικό δεδομένο για την προπόνηση τους. Το VO2 max μετράει την ποσότητα του οξυγόνου, που το σώμα μας μπορεί να απορροφήσει κατά τη διάρκεια έντονης και εκτεταμένης άσκησης. Όσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο του VO2, τόσο καλύτερα λειτουργεί το σώμα μας, σε συνθήκες έντονης άσκησης. Για να υπολογίσουμε αυτόν τον δείκτη, χρειαζόμαστε το ποδήλατο μας και ένα βατόμετρο.

Ζέσταμα
Ποδηλατούμε με χαμηλή ένταση για 10’ με 70-80 στροφές, ώστε να χαλαρώσουμε τα πόδια. Μετά, εκτελούμε 2 σπριντ των 30’’, φτάνοντας τις 100 στροφές, έχοντας 3’ αποκατάσταση μεταξύ των σπριντ. Τελειώνουμε το ζέσταμα, με 5΄χαλαρό στροφάρισμα.
VO2 max Τεστ
Πεταλάρουμε για 20’ στο ανώτερο επίπεδο όπου μπορούμε να διατηρήσουμε έντονη προσπάθεια. Παρατηρώντας το βατόμετρο, ανεβάζουμε σταδιακά την προσπάθεια μας στα πρώτα 3’, φτάνοντας ένα επίπεδο το οποίο μπορούμε να διατηρήσουμε κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου τεστ. Πρέπει να είμαστε στο επίπεδο που χρησιμοποιούμε σε κατάσταση αγώνων ή έντονων προπονήσεων. Ιδανικά, το τεστ γίνεται σε ευθεία, αλλά μπορούμε να έχουμε μέσα στη διαδρομή και μερικούς λόφους, αν μπορούμε να διατηρήσουμε σταθερό το επίπεδο έντασης μας.
Μπορεί να χρειαστούμε αρκετές προσπάθειες μέχρι να καταφέρουμε αυτό το 20λεπτο, οπότε αν με την πρώτη δεν το πετύχουμε, περιμένουμε 2 μέρες για να επανέλθει πλήρως το σώμα μας και προσπαθούμε ξανά.
Υπολογίζοντας το VO2 max
Αν λοιπόν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το πολυπόθητο 20λεπτο, πολλαπλασιάζουμε την μέση τιμή των βατ που βρήκαμε με το 10.8. Στο υπόλοιπο προσθέτουμε το 7 και το νούμερο που έχουμε είναι το προσωπικό μας VO2max. Για παράδειγμα, αν έχουμε 300 W μέσα βατ, και ζυγίζουμε 80 κιλά, τότε το VO2max είναι 47.5 mL/Kgxmin. Δηλαδή, το σώμα μας χρειάζεται 47.5 mL οξυγόνου για κάθε κιλό σωματικού βάρους, ανά λεπτό.
Συγκρίνοντας αποτελέσματα
Κατά μέσο όρο, ποδηλάτες χωρίς ιδιαίτερη φυσική κατάσταση, θα παράγουν τιμές VO2max μεταξύ 36 με 72 για άνδρες και 26 με 42 για γυναίκες. Προπονημένοι άντρες θα παράγουν τιμές μεταξύ 50 με 70 και γυναίκες 40 με 60. Τέλος, οι αθλητές γενικά θα παράγουν τιμές πάνω από 60 και οι αθλήτριες πάνω από 50.
Για παράδειγμα ένας από τους κορυφαίους ποδηλάτες, ο Greg LeMond είχε VO2max 92.5!
Προσοχή
Η διαδικασία εύρεσης του δείκτη είναι εξαιρετικά επίπονη διαδικασία, και δεν ενδείκνυται σε νέους ποδηλάτες. Πρέπει πρώτα να αποκτήσετε εμπειρία στο να ποδηλατείτε με υψηλές εντάσεις.
Πηγή http://www.livestrong.com/
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s