Ποδηλατισε Γρηγορα.. Ξεκουρασου Ακομα Πιο Γρηγορα!

apokatastasi

Ένας απ΄τους τρόπους να γίνεις καλύτερος ποδηλάτης είναι μέσω της μυϊκής προσαρμογής. Σε πολύ γενικές γραμμές συμβαίνουν τα εξής:το στρες της προπόνησης δημιουργεί μικροτραυματισμούς στους μύες. Το σώμα τότε τους «επισκευάζει» (το πρήξιμο και σφήξιμο στους μύες που νιώθουμε μετά από δυνατή σωματική άσκηση ή αγώνα). Η διαδικασία αυτή κάνει τους μύες πιο δυνατούς, με την προυπόθεση ότι τους δίνουμε τον κατάλληλο χρόνο αποκατάστασης. Αν ξεκινήσουμε την επόμενη δυνατή προπόνηση ή αγώνα χωρίς να έχουμε πλήρη αποκατάσταση, τότε το σώμα θα κουραστεί ακόμα πιο πολύ με αποτέλεσμα να πάρει λιγότερα από την επόμενη προπόνηση.
Αποκατάσταση όμως δεν είναι να κάθεσαι όλη μέρα στον καναπέ με τα πόδια ψηλά. Υπάρχουν οι προπονήσεις αποκατάστασης που αν τις χρησιμοποιήσετε σωστά μέσα στην εβδομάδα παίρνει μεγάλο ποσοστό από την κούραση σας από τις δυνατές προπονήσεις. Σας παραθέτουμε μερικά TIPS για πιο γρήγορη αποκατάσταση.
Ξεκουραστείτε Ενεργητικά
Μετά από δυνατές προπονήσεις ή αγώνα προγραμματίστε την επόμενη μέρα αντί για ρεπό 1 ώρα χαλάρωμα σε ευθεία διαδρομή χρησιμοποιώντας πολύ «ελαφριά» γρανάζια. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ενεργητική αποκατάσταση επιταχύνει την αποκαταστάσταση των μυών κατά 30%. Βοηθάει επίσης στα τελευταία 10-15 λεπτά κάθε προπόνησης να χαλαρώνουμε ώστε να φτάνουμε στον προορισμό μας πιο χαλαροί.
Κάντε Μασάζ
Ένα χαλαρωτικό ή αθλητικό μασάζ βοηθάει στην αύξηση της κυκλοφορίας και στην απομάκρυνση του γαλακτικού οξέως από τους μυς με αποτέλεσμα την γρηγορότερη απομάκρυνση του σφιξίματος που
νιώθουμε στους μυς αλλά και του πόνου. Μελέτες που έγιναν σε ποδηλάτες σε πανεπιστήμιο της Αμερικής (έκαναν μασάζ στο ένα μόνο πόδι για ένα μήνα και μετά έκαναν βιοψία στους μυς και στα 2 πόδια) έδειξαν ότι το πόδι που έκαναν μασάζ είχε καλύτερη μυϊκή αναζωογόνηση από το άλλο. Υπάρχει επίσης και ο ψυχολογικός παράγοντας αφού κάνοντας μασάζ πέφτουν τα επίπεδα του στρες με αποτέλεσμα να χαλαρώνουμε ολικά.
Κρυοθεραπεία
Γεμίστε την μπανιέρα με κρύο νερό και, αν μπορείτε, προσθέστε και παγάκια και βάλτε τα πόδια μέσα για 10-15 λεπτά. Έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα αν το κάνετε 30 λεπτά μετά το τέλος της προπόνησης. Το κρύο νερό κοντά σε θερμοκρασία των 5 βαθμών βοηθάει στην γρήγορη απομάκρυνση της κόπωσης και του πρηξίματος που νιώθουμε μετά από δυνατές προπονήσεις. Ειδικά σε ζεστές μέρες το αίσθημα του κρύου νερού απλά σε κάνει να νιώθεις πιο φρέσκος.
Αναπληρώστε άμεσα
Μετά το τέλος μιας δυνατής προπόνησης ή αγώνα χάνουμε πολλά υγρά και θρεπτικά συστατικά, οπότε αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι η άμεση αναπλήρωση. Πιείτε νερό ή χυμό ή ακόμα καλύτερα ηλεκτρολύτες 15 λεπτά μετά το τέλος της προπόνησης. Φάτε μια μπανάνα ή ένα γιαούρτι. Μετά από 1 ώρα φάτε το κανονικό σας γεύμα που πρέπει να είναι πλούσιο σε υδατάνθρακα και καθαρή πρωτεϊνη όπως πχ. μακαρόνια με φιλέτο κοτόπουλο ή τοστάκι με γαλοπούλα και τυρί. Βοηθάει επίσης κάποιο σκεύασμα αποκατάστασης (πρωτεϊνη ή recovery drink) μετά από κάθε προπόνηση.
Κοιμηθείτε περισσότερο
Είναι γνωστό ότι οι επαγγελματίες ποδηλάτες κοιμούνται πιο πολύ από τους ερασιτέχνες ποδηλάτες. Κατά τη διάρκεια του Γύρου Γαλλίας οι ποδηλάτες κοιμούνται κατά μέσω όρο 70 ώρες την εβδομάδα όταν ο μέσος όρος για τους φυσιολογικούς ανθρώπους είναι 40-50 την εβδομάδα. Είναι ένα κόλπο αποκατάστασης στο οποίο οι επαγγελματικές ομάδες δίνουν πολύ σημασία, και έχουν καλό λόγο. Καθώς κοιμόμαστε το σώμα παράγει ορμόνες που είναι σημαντικές για την αποκατάσταση. Έρευνες έδειξαν ότι αν κοιμόμαστε 2 ώρες λιγότερο από το φυσιολογικό, ο χρόνος αντίδρασής μας είναι πιο αργός. Προσπαθήστε να κοιμάστε την ίδια περίπου ώρα. 7-9 ώρες κάθε βράδυ είναι ιδανικό σύμφωνα με έρευνες. Επίσης αν η προπόνηση είναι πρωϊνή βοηθάει και ένας μεσημεριανός ύπνος αλλά να μην υπερβαίνει την 1 ώρα.
Χωρίς στρες
Ο ψυχολογικός παράγοντας είναι πολύ σημαντικός ακόμα και στην αποκατάσταση. Τηρούμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εντός των δυνατοτήτων μας χωρίς να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας υπερβολικά ή απότομα. Ο στόχος είναι η άθληση και η εκγύμναση και όχι η καταπόνηση. Συγκεντρωθείτε στον προπονητικό ή αγωνιστικό σας στόχο χωρίς άγχος για το αποτέλεσμα και χαλαρώστε.
Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν είχαμε χρόνο για αποκατάσταση και νιώθουμε στην επόμενη δυνατή προπόνηση περισσότερη κόπωση από το φυσιολογικό δοκιμάστε να χαλαρώσετε την ένταση της προπόνησης εκείνη την μέρα και δοκιμάστε την επόμενη. Θα είστε σίγουρα καλύτερα!!!
Πηγή http://www.bikesports.gr
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s